2013.02.24.
23:23

Írta: Manéla

Rendhagyó dolgozatJövő héten témazáró dolgozatot íratok a gyerekekkel az ókori görög líra, dráma, színjátszás és Szophoklész: Antigoné témakörben. Gondoltam, egy kicsit feldobom a hangulatukat. Ez lesz a dolgozat :)

1.) Mi jellemző a pentameterre? Talán szeret bulizni? Neeem! Talán szünetben a vécében cigizik? Neeem! Hanem???

2.) 1 hexameter + 1 pentameter. Mi az? Nem, nem sör.

3.) Jelöld be a verslábakat. Cipőt ne rajzolj rá.

Itt fekszünk vándor, vidd hírül a spártaiaknak:

megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.

4.) Anakreón: Gyűlölöm. Írd le a verset. Akkor is, ha gyűlölöd.

5.) Mi a fenti vers műfaja? A) pornó B) elégia C) epigramma D) óda E) rap F) freestyle G) eposz

6.) Mi volt jellemző Anakreón művészetére? Ide most írni kell, nem rajzolni. Bár lehet rajzolni is. Ha akarod?7.) Ki ő? Az első asszonyköltő, gyönyörű lányokról írta szerelmes verseit. Leszbosz szigetén élt. A pasik még most is rajonganak érte, pedig semmi esélyük.

8.) Vázold fel a görög színjátszás kialakulását. Ez elég unalmas, de sok pontot kapsz rá.
9.) Mikortól lett a dráma a görög irodalom vezető műneme?
A) Kr. e. 13. sz.        B) Kr. e. 5. sz.      C) 20. sz.          D) 1848         E) Sör

10.) Sorold fel a leghevesebblegnevesebb ókori görög drámaírókat.11.) Beférnének a drukkerek egy Fradi-Újpest meccsen egy ókori görög színházba? Hogy nézett ki? A színház! Le is rajzolhatod felőlem.

12.) A görög tragédiák szerkezeti egységei. Tragikus, de ez van.


13.) Nagyon berúgtál egy buliban, és ráborítottad a vörösbort a thébai mondakörről írt házi feladatodra. Rekonstruáld a történetet, egészítsd ki a boráztatta helyeket!
Thébai királya, ……………..……….. és felesége, …………..………….. borzalmas jóslatot kap, miszerint születendő fiuk ……………………..………………………………………………………….. Ezért a királyi házaspár……………………………….életet él. Egyszer a királynő mégis……………..…………………
Amikor megszületetik a gyermekük, a király átdöfi a csecsemő………………………., később innen kapta a nevét: Oidipusz, azaz …………………………………… A király egy szolgával kiviteti a csecsemőt………………………………….. A szolga megsajnálja a gyermeket és átadja egy pásztornak. A pásztor elviszi a gyermeket ……………………………………….., ahol a királyi pár befogadja és felneveli. Amikor nagyobb lesz, egyszer csúfolni kezdik, hogy cserélt gyerek. Meg akarja tudni az igazságot, és elmegy ………………………………… Ő ugyanazt mondja neki, amit egykor Thébai királyának is mondtak. Ezért Oidipusz ……………………………………, mert nem akarja ………………………………….. A Thébaiba vezető úton összetalálkozik egy csapat emberrel és véletlenül megöli ……………………………….., akiről nem tudja, hogy ő a király, egyben az ……………………………. Amikor Thébaiba ér, ott éppen a ……………………….. tartja rettegésben a várost. Mindennap egy ………………………………..….követel, amíg meg nem fejtik a találós kérdését. Oidipusz tudja a választ. A város hálából megválasztja királynak. Oidipusz feleségül veszi az özvegy királynét, aki az …………………………., de ezt nem tudja. Négy gyermekük születik: ……………………………….., …………………………………, ……………………….. és ……………………………………… Egy idő után sorozatos sorscsapások érik a várost, és a jóslat szerint ez azért van, mert még mindig nem került kézre …………………………………………………………… Oidipusz nyomozásba kezd, és kideríti, hogy……………..…………………………………………………….. A királyné szégyenében………………………………………………..……..……………, Oidipusz pedig …………………………………………….………………………………….. Ezután két fia megállapodik, hogy ……………………………………………………………….………………… Azonban egyikük megszegi a megállapodást, és nem………………………………………………… Ezért a másik testvér úgy dönt, hogy…………………………………..…………………….. Végül a két testvér…………………………………
14.) Szophoklész: Antigoné. Párosítsd az eseményeket.1.) drámai szituáció megjelenése

A) Teiresziász megjósolja, h. Kreón fia meghal
2.) bonyodalom kezdete

B) Haimón rá akarja venni apját, h. engedje el Antigonét
3.) konfliktus kirobbanása

C) kiömlött a söröm
4.) késleltetés

D) Antigoné és húga vitája, h. eltemessék-e testvérüket
5.) drámai feszültség fokozódása

E) az őr jelenti Kreónnak, hogy eltemették az áruló testvért
6.) drámai feszültség tetőpontja

F) Antigonét elkapják és Kreón elé vezetik
7.) tragédia

G) Antigoné panaszdala, búcsúja az élettől


1.) ________ 2.) ________ 3.) ________ 4.) ________ 5.) ________ 6.) ________ 7.) ________

15.) Szophoklész: Antigoné. Meséld el szépen, ki mit csinált. Nem lopták el a holttestet, az egy másik dráma.

6 komment

Címkék: suli

A bejegyzés trackback címe:

https://manela.blog.hu/api/trackback/id/tr545634512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Real Trebitsch 2013.02.25. 12:29:12

:) Ez nagyon szuper, és az is, hogy megint írtál ide. :)
De nem találnak ez alapján ide a srácok?

Manéla 2013.02.25. 17:12:14

Max. utána, de nem hiszem.

Anita 2013.02.26. 13:00:06

Nekem nem tetszik. Erőltetett és fárasztóan jópofizós. Volt ilyen tanára a fiamnak, nem szerették, hogy gagyarászik, aztán jött egy vad barom és azt imádták.

Manéla 2013.02.26. 17:04:22

Szerencsére engem nagyon szeretnek a diákjaim, szóval ha mellélőttem volna a dolgozattal, azt is elnéznék. Amúgy tetszett nekik. Nem mondták, de hangosan fel-felröhögtek és vigyorogtak.

Amúgy néhol valóban tűnhet erőltetettnek, de ez tényleg rájuk van szabva, helyenként ők tudják, hogy miért van ott az poén (pl. az utolsó feladatnál azért, mert egyikük több órán is azt mondta, hogy ellopták Polüneikész holttestét, és ez a tragédia alapvető konfliktusa - pedig nem). Egy csomó más poénnál is ez van.

De nem magyarázkodom, nyilván nem mindenkinek vicces, ami szerintem és a tanítványaim szerint az. A lényeg, hogy nekem nem kell taposnom a népszerűségért. Éppen fordítva: azért engedhetek meg magamnak ilyen dolgozatot, mert már elfogadtak és kedvelnek.

Anne C Oakwood 2013.03.06. 08:28:23

Az a tragédia ha kiömlik a söröm! Hát ez nagyon jó! :))
De a többi is. És még Szapphó is van benne. :)
Szívesen jártam volna hozzád irodalom órákra!